Ugrás a tartalomra

Kövesd (Tarcal)

Köves-Kövesd néven a XVII. századtól találunk dűlőmegnevezéseket. Tarcal falukönyvében a XVII. század vége felé tűnnek fel a "Köves" , bejegyzések. A mezővárosi "pór" népek egyik legfontosabb dűlője volt: Mária Terézia 1772-es Urbáriuma szerint a Kis- Kövesden (ami a mai Kövesddel azonosítható) mezővárosi lakos kapásnyi dészmaköteles szőlőt művelt. A történelmi Kövesd egyébként ma beolvadt a Nagy- Kövesdbe.

Sípos dűlő

A tállyai Remete szőlőhegy részét képezte. Nevét tulajdonásától a tállyai nemes Sípos András után kapta.1702-től kezdve már Sípos-Remetének, vagy csak egyszerűen Síposnak nevezték a régiek. Ez a terület Tállya másodosztályú termőhelyei közé tartozik.A 0,6 hektárunkon idős tőkéket művelünk. Déli kitettségű rész, riolitos-bazaltos talajjal, többségében furmint, pár tőke hárslevelű illetve Muskotály is megtalálható itt. A Sípos-dűlő Barkóczi István első megvásárolt szőlő terület volt. A tetejéről az egész tállyai település belátható.

Dukát dűlő

Tállya kevésbé ismert szőlőterületei közé tartozik. Eredendően a nagy kiterjedésű és történelmi 1. osztályba sorolt Hasznos szőlőhegy (promontorium) szerves részét képezte. Magát a Hasznost először 1467-ben említették meg a források. Nevének eredete pedig arra utal, hogy a területet annak idején pénzért művelték a napszámosok, azaz dukátban kapták fizetésüket a tulajdonosoktól. Délnyugati fekvésű dűlő, ahol 0,5 hektár szőlőt művelünk. A talaja barna erdőtalajjal kevert riolittufa. A területen lévő öreg tőkékhez az oltványokat pótoltuk. Tisztán Hárslevelű és az Új telepítésünkön 0,3 hektáron T85-ös Furmintot művelünk.

Mandulás

A XVII. század közepétől sűrűn találkoztunk egykori nevével, a Mandolással Tarcal város könyvében. Első említését Tarcal 1606-ban jegyezték, mint a prédikátor egyik szőlője. A század végén készült és a szőlők állapotát is minősítő összeírások I. és II. osztályú állapotban lévő szőlőket említenek a Mandulásban. Bél Mátyás 1730 táján - Kis és Nagy - Mandolás megkülönböztetéssel - II. osztályba sorolta a dűlőt. Az egykori Nagy-Mandolás valószínűleg a bányászati tevékenység áldozata lett. A mai Mandulás döntően az egykori Kis-Mandolással lehet azonos.

Vinnai

Ma is önálló, jegyzett dűlő. Egy 1707-es összeírásból ismerjük első írott említését. Van olyan térkép, amely alsó fekvését - talán elírás miatt - Vén-Májként jegyzi.

Dűlőtúrák

Mandulás dűlőtúra

A borászat mellől indul a dűlőtúra, első megállónk a Mandulás-dűlő közelsége és csodás panorámája, miatt választottuk útvonalnak, melyről a Patkó alakú tavat is megcsodálhatjuk. Gyönyörű környezetében, piknik hangulatban, kockás terítő, házi pogácsa társaságában, megkóstolhatjuk a 2017-es évjáratú Mandulás Furmintunkat. Egy kis pihenés és kóstolás után, igény szerint megcsodálhatjuk a híres 8,5 méter magas Áldó Krisztus szobrot, ahonnan a legszebb a kilátás településre, a magasból pedig megcsodálhatjuk a türkizkék színű bányatavat.

Bejelentkezés köteles.

 

Jelentkezés dűlőtúrára